сряда, 10 юни 2015 г.

Гомер, внукът на Ной, имал син Булгар, според арабски летопис от ХV в.

       Мухамед ибн Хавендшах (1433-1493), известен повече сред арабоезичните историци с името „Мирхонд”, е автор на съчинение от 7 тома  „Градина на чистотата” (Роузат-ас-сафа фи сират-ил-анбия вел-мулук вел-холаф), в което дава сведения от стари и недостигнали до нас извори.
  

В своята книга от 1841 г. „Гюлистан-и Ирам” (вж. изд. Баку., 1991)  Аббас-Кули-ага Бакиханов, чието литературно прозвище е "Кудси", дава подробни сведения от Мирхонд от ХV в., упоменавайки и патронима на кимерийците като „Камари”. За това, че под „Камари” при Мирхонд от ХV в. трябва да се разбира библейския Гомер, Кудси уточнява: „По Библията Яфет имал осем синове: Гомер, Магог, Мадий, Йаван, Елиса, Тувал, Масок и Тирас. Може да допуснем, че Магог, Гомер и Масак се явяват упоменаваните от арабите Маджудж, Камари и Масек (Баку, 1991, с. 71)”. 
И така, какви сведения дава Мирхонд за Камари?




                           
 „Камари, когото наричат още Кемак, бил ловец на зверове, човек с весел нрав. Той се заселил на това място, което впоследствие нарекъл по името на своя по-голям син Булгар, а по-малкия му син, се казвал Партас. Те двамата станали родоначалници на много племена (пак там)”.

9 коментара:

  1. Ted Leha: " Това е добра новина, но няма значение дали е от XV в. или от XX век, защото събитието се е състояло преди около 5000 години, а по-автентичен източник виждам, че не е посочен. От научна гледна точка стойността на твърдението е нулева, но лично на мен ми харесва такова твърдение, макар и безпочвено. В Битие (преписите на стар иврит) се казва, че синовете на Гомер са Ашкеназ, Рифат и Тогарма. От къде Хавендшах е взел тази информация?"

    Kiril Milchev: " Наистина сведението е легендарно. За нас българите неговото значение е във връзка с няколкото данни, при Прокопий Кесарийски, при Никифор Григора и в анонимна хроника от Атон, публикувана през 1865 г. от Раковски, че произхода на българите е кимерийски... В случая, специалистите по изучаване на Библията са наясно, че Гомер в т.нар. Таблица на народите в Библията, е името на Gamir, т.е. ИСТОРИЧЕСКИТЕ КИМЕРИЙЦИ ,ЗА КОИТО СВЕДЕНИЯ В АСИРИЙСКИТЕ КЛИНОПИСИ ИМА ОТ VІІІ В. ПР.Н.Е."

    ОтговорИзтриване
  2. Защо се говори за кимерийци, а казвате че това са Българи? Нали се твърди че народа Български си пази името от 5000 години?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Именно, кимерийците получават външно име "българи" от скитите точно преди 5 000 години.

      Изтриване
  3. И защо като е външно са го приели за собствено, след като между тях се наричат по друг начин? Името насила ли ни е наложено?

    ОтговорИзтриване
  4. Никога не трябва да се забравя "закона на Окам"! А той-гласи че най-простото обяснение в понвечето случаи е най-вярното. Д. П. Даскалов в брошурата си "Българите - потомци на царските скити и сармати"
    (София, 1913 г.) казва че "царските скити" като най-издигнати духовно и с най-добре развита религиозен мироглед са били наричани от останалите скитски народи "богари" - хората които са най-близо до бога/боговете. Ето според мен откъде идва етноназванието ни. Защото хуните или царските скити са главната съставяща на нашия народ и то доста преди новата ера - може би когато са започнали обратният на популационната експанзия процес, а това е популационната ректракция или свиване.Това е било в последните векове преди новата ера и в първите след началото й!

    ОтговорИзтриване
  5. Когато се говори за един народ от най, най старо време е трудно да се доказва тези и мнение. Моето виждане по въпроса е по скоро близко Владовото мнение. Сиреч нашият народ, че е бил Велик и най Велик не го спори никой, но това величие идва директно от БОГА. Бог-Арий ли ще сме или друго, но това е факт. Още повече както не веднъж аз давал съм тоз пример, че ние сме единственият народ ойо нарича себе си в ден днешен ХОРРА - СЪЧЕАНИЕО МЕЖДУ СИНА БОЖИ И БОА ОТЕЦ И ВСИЧО ТОВА ТУК НА ЗЕМЯТА МАЙКА И КАКВО ИМАМЕ ПРАКТИЧЕСКИ СВЕТА ТРОИЦА. Ние и до сега играем в името на Бога и неговият Син ХорРа. Е дали някой са ни наричали кимерийци, арийци или земляни, то нашето име БЪЛГАРИ идва директно от Бога и това име ни е наричано от другите. Тепърва ще се говори за нашият Български календар, що ли пък е единствен най точен на света, че то астрономията е проста наука, 2 и 2 и ейти един календар. Тепърва ще се говори за азбуката и езика на Българина - която дава основата на всички азбуки и езици основно в европа. Да не кажа голяма дума ама също скоро ще се заговори, че всеки един със сини очи и бяла кожа е с директен произход от Българите - Траките, всеки без изключение. Скоро ще се заговори и за това, че ЕВРЕЙ никога не са съществували и по измислено / от преди 180 години понятие/ понятие в света няма. Какъв е профила и визията на евреина, черен, мургав, синео, бял, ??? аааа ами да основните родове Ротшилдови са с чист Български произход и всичите финанси на света се владеят от наследниците на рода Дуло. И кво прайм ся. Кралицата на анлия као е еврейка да не биа да е мургава египянка или арабка от израел, ами не ЧИСТА БЪЛГАРКА СЪС БЯЛА КОЖА И СИНИ ОЧИ. Като казвам Българка имам предвид о онези древните наши предци, защото само те са имали тези белези.

    ОтговорИзтриване
  6. Ами май ще сде окаже че Едидишиах е много, много прав в този си коментар. Повече от вероятно че така стоят нещата не само с етнонима ни, но и с другите неща които той казва!!!

    ОтговорИзтриване
  7. Gordeya se che ima takiva misleshti hora,dori i az da sam dosta skepticno nastroen covek za tvardeniqata po gore,,
    No me radva misalta zabrodozastapnicestvoto ce tezi dni hic go nqama .Dori se sreshtam s hora koito umakovajavat i pluqat Bulgarskata istorqa koqto vece e dokazana(stana moderno da si bulgarin i da si prtiv roda!!!!)

    ОтговорИзтриване