събота, 27 юни 2015 г.

Руската мечка в образа на трол в интернет.

В началото беше трудно да се разбере защо Русия се отказа от ОНД и на негово място създаде т.нар. „Евразийски съюз”.

Каква е точно разликата между двете?

И защо Русия реши да въведе именно „евразийството” като държавна доктрина на Кремъл?


Всъщност, отговорът стана ясен на 4 декември 2014 г., когато в годишното си обръщение от Георгиевската зала Путин обяви на всеослушание, че анексирането на Крим е по исторически причини, независимо от международното право.


Историческият дискурс се върна в световната политика...

Евразийството в Русия излъчва исторически  послания, то е идеология, при това първата самородна руска идеология.

Формално Путин създаде Евразийския съюз като икономически съюз, но неформалната роля на евразийството като доктрина е създавана вече цяло столетие. Ето защо ОНД беше пенсионирано, Русия няма нужда от формални митнически договори, а от руска имперска идеология.

Каква е същността на евразийството?

Евразийството като учение е създадено в София в началото на ХХ в. от избягалият от болшевиките княз Трубецкой. Той е блестящ историк и езиковед, който търси причините защо това зло болшевишката революция, се случи точно на Русия?

През 1920 г. и 1921 г. княза издава две емблематични книги: „Европа и человечество“ (София.,1920) и „Исход к Востоку“ (София., 1921). Те са фундамента на евразийството.

Руската душа, според евразийската доктрина, трябва да се върне към автентичността й, а тя не е свързана със западните ценности. Руският Изход е „к Востоку“. На изток е духа на Русия...



В същността си евразийството стига до поразяващата идея, че виновен основно за болшевишката революция през 1917 г. е преди всичко Запада. Изобщо „антизападнячеството“ е ядрото и същността на евразийството.

Проблемите за Русия идвали още от "западнячеството" на цар Петър Велики (1682-1725), който пръв извършил реформи по западен образец и отметнал Русия от идентичната й карма. А тя е в източния пример и евразийството сочи Хазарския каганат, Волжка България и монголската империя на Чингиз хан, като фактори за благотворно влияние върху руската психология и имперска сила.

Факт е, че „историческия дискурс“ се връща в съвременната политика, която смяташе, че го е погребала.  На този фон обвиненията към Русия, че иска да е "православна ос", че иска да е "Трети Рим", че иска да възражда комунизма и СССР, са стрелба по грешна мишена от страна на политолозите.


Едно е ясно, днес Запада не може да дешифрира „историческия речник“ на евразийската пропаганда на Кремъл, която успешно прониква в медии и социални мрежи. Руската мечка днес е в образа на трол в интернет.


        Несъмнено комунизмът в Русия се трансформира и вече малцина си спомнят Зюганов, който на изборите за президент през 2012 г. също беше кандидат. Путин много умело трансформира пропастта, която остави в идеологически план комунизма с една нова, чисто руска идеология: евразийството. За първи път Русия защитава чисто руска доктрина.


Днес евразийството ни представя една нова  Русия, която е отвратена от западните либерални ценности. Русия, която вече не копира западните ценности, не ги „доусъвършенства“ (спомняте си „марксизъм-ленинизъм“), дори Москва няма за цел да се върне към панславянската православната идея за „Трети Рим“!

Евразийството е самородно руско изобретение и като такова се нуждае от нов вид пропаганда, пред която средно-интелигентния западняк може само да онемее.

Днес евразийството вече е превъоръжено с нова представа за историята на света, в която не участват старите конвенционални академични историци от РАН (Российская академия наук), а нови корифеи като Фоменко и Чудинов. Техният „изкривен образ“ за историята  не е сериозна историческа наука, но е една нова идеологическа национална доктрина, която руската академична мисъл след наложените й реформи от Кремъл, ще бъде принудена да приеме и да преоблече в научни стандарти.

         Класическият историк не може да повярва, че всичко в руската историческа наука от времето на Екатерина Велика е обявено за някакъв западен заговор (циониски, масонски, илюминатски и т.н.), за да се смаже „мать Русия“.

Теории за конспирации имат само чудаци, които се опитват да са различни от обществото. Когато цялото общество вярва, че „всички от запад са срещу Русия“, нямаме вече „теории на конспирацията“, а нова идеология.

Няма коментари:

Публикуване на коментар