четвъртък, 18 юни 2015 г.

Юстиниан І създава православна, а не арианска, архиепископия в Охрид.


             Император Юстиниан І (527-565) създава архиепископия „Първа Юстиниана“ през 535 г. с изрична новела, поместена под № 11 във ІІ том на Corpus juris civilis Romanorum.



         
„Понеже преди главното управление беше в Сирмий и там бе всичкото илирийско величие и в гражданските и в епископските работи, но след това по времето на Атила, като бяха завладени ония места и Апений, управителя на главното управление на град Сирмий избяга в Солун, тогава и свещенното достойнство се премести заедно с главното управление, и Солунския епископ, не с особена власт, но под сянката на главното управление се удостои с някои привилегии.“

Отчитайки, че държавата му е велика, Юстиниан решава да не връща центъра на Илирийския диоцез в Сирмиум, а създава Първа Юстиниана с ранг не само на митрополия, но и на Архиепископия, под чиято власт да са епархиите първа и втора Дакия, Втора Мизия, Дардания, Превалитана, Втора Македония и част от Втора Панония…

Още от времето на Диоклетиан (284-305), а след това при Константин Велики (306-312) Римската империя е разделена на четири префектури: Галска, Италийска, Илирийска и Източна.

 Град Сирмиум става център на Илирик и е наречен от историкът Амиан Марцелин от ІV в. „преславна майка на градовете“. Тук през 375 г. е резиденцията на Валентиниан І, който умира от инфаркт през същата година. През 378 г. брат му Валент е убит от хуни и готи край Адрианопол и Грациан, роден в Сирмиум, кани тук  испанеца Теодосий І, предлагайки му да поеме Източната част на Римската империя.


1 коментар:

  1. Pavlina Dimitrova: " д-р Kiril Milchev , преди доста време коментирахте епархиите първа и втора Дакия, Втора Мизия, Втора Македония и част от Втора Панония…защо се наричат така...,ако обичате повторете разясненията заради новите си почитатели..."


    Kiril Milchev: " Защото римляните ги наричат така и имената на римските провинции не съвпадат с местоположението на старите и романизирани етноси македонци и траки. Така напр., по едно време провинция Македония е от Одрин до Солун и т.н. Понеже провинциите са създадени от римляните и са наименовани от тях, късно-античните писатели не се притесняват да ги употребяват в значението на римски провинции, напр. пишат "Императорът стъпи в Тракия..." Само малоумни тракедонисти могат да виждат тук нещо различно от име на римска провинция ....."

    ОтговорИзтриване