сряда, 12 август 2015 г.

Сведение за Авитохол при историка от ІІ в. от н.е. Ариан.



През 1987 г. М. В. Агбунов анализира в книгата си „Античная лоция Черного море” едно познато анонимно средновековно съчинение, известно като „Перипл на Черно море” (Евксинския понт).

Дотогава в историческата наука се смяташе, че това историческо съчинение е на анонимен византийски географ, т. е. писано е след ІV в. от н. е.  


Агбунов доказва в книгата си, че т. нар. „Перипл на Черно море” не е на византийски автор, а е на Ариан от ІІ в. Последният бил подарил кратка редакция на своя труд на император Адриан, а „Анонимният Перипл на Черно море” е всъщност разширена редакция на същото произведение, според Агбунов. „Този текст действително е бил по-късно (т. е. след ІV в. от н. е. - б. м.) в ръцете на византийски географ, но той само е променил стадиите в мили, понеже в негово време не са се ползвали вече стадии, и е превел някои съвременни нему названия. Следователно, ръкописите известни като Перипл на Ариан и Перипл на Анонимен автор, не са две различни произведения, а кратка и разширена редакция на едно и също произведение - Перипл на Ариан”. (Античная лоция Черного море, М., 1987,с.12, с.13).

В началото на ІІ в. от н. е. римският историк Ариан (89-175 г. от н.е.) написва един трактат, известен като „Перипл на Ариан”, който той посвещава и подарява на император Адриан (76 - 138 г. от н. е.).  


 Скулптурен портрет на Адриан, Капитолийски музей


Ако „Анонимният перипл на Черно море“ е на Ариан, тогава още в началото на ІІ в. Ариан посочва на изток от река Танаис (Дон) една страна „Евдоусия”.

Знае се, че Ариан е писал на гръцки, т.е. „Усия“ в името на държавата „Евдо-усия“, е гръцката дума за „същност“, употребена от Ариан явно за да покаже, че в държавата Евдо (?) всички са от една природа.

Имената „Евдо-усия“ и „Авито-хол“ имат общ корен.

 Очевидно „хол” в „Авито-хол” и „усия” в Евдо-усия”, са указателни допълнения, където „хол, ол” е „жилища, поселища”, а „усия” е гръцкото „същност”, използвано и за еднородност.



„Евдо-усия” на Ариан, ако е от ІІ в., тогава сведението в „Именника на българските владетели” за „Авито-хол” (165 г.)  има паралел в римски първоизвор от ІІ в. и дава възможност да се интерпретира, че „Авито-хол”, който в „Именника ...” е „300 години”, не е патроним или някаква библейска личност, а е…държава на българите, просъществувала от 165 г. до 465 г., т.е. тази държава включва началото, разцвета и краят на хунската империя до 465 г., когато Ирник, третият син на Атила, създава „древна Велика България“ върху развалините на остатъчната хунска империя от Днепър до Кавказ.

5 коментара:

  1. Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване
  2. Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване
  3. Напишете нещо за религията и канатицата !

    ОтговорИзтриване
  4. Похвално е, че се търси информация за произхода на българите и стария период, който умишлено беше затрит от т.н."Велики сили".

    ОтговорИзтриване