сряда, 19 август 2015 г.

Американски професор: Хуно-българите на Атила не са от Средна Азия.


     Според сведението в „Исторически записки” на китайският   историк Съма Циен (145-86 г.пр.н.е.) през 214 г. пр. н. е. китайският пълководец Мън Тян успешно атакува в региона на Жълтата река и Ордос (на север от дн. Китай) вождът на Hsiong-nu (Хсионг-ну) Туман и го отблъсква на запад. Така Туман със своите орди нахлува в териториите на юеджи около пустинята Гоби.




Китайският историк Съма Циен
 
        Туман обаче не продължава на запад, а се връща да отмъщава на изток. След това е сменен като „шан“ (вожд) от сина си Моде (209-174 г.пр.н.е.), който се жени за китайска принцеса. След него на власт е Лаошан (174-161 г.пр.н.е.), който също води прокитайска политика.



            След това през І в. хсионг-ну са асимилирани от хсионг-пи.

           Хсионг-ну не са ходили по-западно от пустинята Гоби. Въпреки това и днес в някои параисторически хипотези се шири измислицата, че тези хсионг-ну имат нещо общо с европейските хуни (?). 

           Още през 1945 г. американският професор, историка Ото Хелфен, на базата на антропологични, етнографски и археологически данни посочи, че монглоидите хсионг-ну не са извършили „велико преселение“ на Запад и че европейските хуни нямат нищо общо със средно-азиатските представители на „жълтата раса“ Хсионг-ну.

books.google.bg/books

         Що се отнася до произхода на европейските хуни на Атила, американският историк повдигна още през 1973 г. хипотезата, че те произхождат от българите в Сарматия...

Прочети тук Х глава от книгата "Светът на хуните" на американския професор Ото Менхен-Хелфен, в която пише, че произходът на европейските хуни е от българите:
history.rodenkrai.com/new/proizhod_na_prabylgarite/rannite_huni_v_iztochna_evropa.html
 
          (Образи и външен вид на хсионг-ну на китайски вази.)





ПОЧЕМУ нам незнакома история гуннов? Объективно.
bghistory-letopisec.blogspot.com/2012/10/blog-post.html


Руски археолог отрича, че хуните произхождат от Средна Азия!
kirilmilchev.blogspot.com/2013/03/blog-post.html

5 коментара:

  1. Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване
  2. Нa всичките хуни произходa е от бългaрите. Но еднa мaлкa чaст през 2 век се връщa в Европa, отскубвaйки се от преследвaчите си и губейки обозa и жените. Пристигaйки в днешен Кубaн те слaгaт нaчaлото нa т.нaр."европейски хуни". Смесвaйки се с aлaни, скити и бaрини те се рaзширявaт постепенно към Предкaвкaзието и Долното Поволжие, където се рaждa и Aтилa.
    Тези, които остaвaт в Aзия стaвaт мaнджурци, уйгури или сa aсимилирaни от китaйците. От 16 век потомците нa aзиaтските хуни се броят зa тюрки.
    Монголоидни хуни никогa не е имaло. Тези които стaвaт монголоидни, вече сa мaнджури, китaйци или уйгури.
    Товa е по сведения от Гумильов и "Джaгфaр тaрихы".

    ОтговорИзтриване
  3. Щапаров Младши:

    Хуните са потомци на илирийско племе,което обитавало Епир преди Троянската война и известно време след нея а това "хсионг-ну",за което говорят разни съчинители не съществува в нито един китайски йероглифен надпис.

    ОтговорИзтриване
  4. Поздравления за твърденията на Ото Менхен-Хелфен! Няма как Азиатските хуни да са от Европейската раса. С етнонима "Хсионг-ну", китайските автори са наричали всички, според тях, северни варвари. Подобно е и обръщението в Римския свят към нахлуващите от степите. В онази древна епоха не е имало персонификация по външен вид, а по обединения от народи, под предводителството на определена династия. Инерционните опити историята да се тълкува със съвременни разбирания за народ и етнос, водят до уродливост в науката.

    ОтговорИзтриване
  5. Значи вие ганчовци си сте татаро-монголско племе...бугарите де

    ОтговорИзтриване