вторник, 11 август 2015 г.

Понятие за старобългарският език.



"Старобългарски" се нарича езика на писмените паметници след ІХ в., това е славянски писмен език, създаден от братята Св.Св. Кирил и Методий и намерил прием в България.

Българският език очевидно не е бил славянски, но лексикално е бил близък до него. Тоест, прабългарският език, както отстояваше още през ХІХ в. Г.С.Раковски, е индоевропейски.

Княз Борис І не е говорил тюркски език, иначе щеше да му е безразлично дали езика на литургията ще е гръцки, латински или славянски. Но на него не му е било безразлично и той целенасочено въвежда в черковна употреба славянският писмен на Св. Седмочисленици, именно защото той е бил лексикално близък – като индоевропейски – до българския език.

    Св. Климент е имал хиляди ученици по старобългарски в Охрид.

Към ХІІ/ХІІІ в.в. вече става ясно от литературните писмени паметници, че българския език е малко по-различен от писменият старобългарски, който е славянски....

Черковно-славянският език бива наричан „старобългарски“ по указание, че първоначалните литературни паметници след ІХ в. са писани на основата на славянско наречие в държавата България, т.е. на езика на славяните поданици на България около Солун. Не са писани със славянско наречие от Панония. Тоест, писменият славянски език е създаден от Св. Св. Кирил и Методий по славянско наречие, говорено в юго-западните части на България.



         В Шестоднева Йоан Екзарх въвежда много нови, български думи, като "лицемер", "състав" и др.
 
След ХІІ в. писмеността става достояние на повечето хора от царство България и живата реч на българите все повече навлиза в старата книжовна норма и я руши, именно понеже българския език граматично не е славянски. Патриарх Евтимий прави цяла книжовна реформа през ХІV в., за да върне писмения в правилата на кирило-методиевата стара книжовна норма, т.е. в славянската граматика, но не успява...Граматикът Константин Костенечки през ХІV в. също не успява в България с канонизирането на езиковите славянски норми, но най-изненадващо успява в Сърбия, където хората, понеже са си славяни, си говорят с падежите и няма "нарушение словесъ"....

Всъщност, само българския и неговия диалект македонския, са без падежи и със собствена, неславянска граматика и по-особена глаголна система.

От всички български езиковеди, единствено акад. Вл. Георгиев заяви, че не трябва да се дели историята на българския език на старобългарски, среднобългарски и новобългарски етапи. Единствено акад. Вл. Георгиев имаше доблестта да се опълчи и да каже, че нашия език има два етапа на развитие, а не три, както и до днес се учи в университетите...

Днес вече става ясно, че това не са два етапа на развитие на българския език, а подмяна след ХІІІ в. на славянската граматика с българска.

4 коментара:

  1. Абсолютни глупости! Значи "само българския и неговия диалект македонския, са без падежи и със собствена, неславянска граматика и по-особена глаголна система", а езикът бил "славянски", въпреки че има същите особености. И, ако се верва на подобни автори, славяните са живели викове преди българите по тия земи, но до идването на българите немат нито един писмен паметник, а след идването (на българите) всички писмени паметници, в действителност създадени от българите, били наречени "славянски". И никой от пишещите не желае да си спомни, че "славяните", като народ или етнос са създадени от Екатерина Втора за нейните си имперски нужди и амбиции.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Няма такова нещо, недейте заблуждава. Славяни, словени, словаки, славини - всичко това са форми на името на историческите склавини, упоменати за първи път през VІ в. от латинските и гръцки автори. Има папски писма от ІХ в., където ясно се пише, че Св. Св. Кирил и Методий въвеждат славянската литургия сред склавини...Нали е смешно да твърдите, че има хлеб, но хляб е измислена дума, от баничара от ХХ в.?

      Изтриване
  2. Кириле ти недей да заблуждаваш хората, навсякъде се наричал старобългарски, но видители бил славянски. Искренно се надявам да не ти плащат за това които правиш, защото греха ще ти е в пъти по голям, съответно и възмездието което ще те застигне за предателството и родоотстъпничеството, без значение кога , къде и чрез кой ще те застигне божието възмездие

    ОтговорИзтриване
  3. каде се криеха славяните че никой не пише за тях данеса били някой вид гъба

    ОтговорИзтриване