понеделник, 10 август 2015 г.

Мирмидонците на Ахил не са българи.

           Напоследък се разнасят лъжи, според които древните ахилови мирмидонци били българи.
           Как стоят нещата?
          Съществува пост-омирова боспорска легенда за Ахил и неговите мирмидонци,  според която Ахил не умира в Троя. Той е спасен лично от Зевс и заедно с мирмидонците отплава на Крим, където основават град Мирмикия.
 


Йоан Малала (491-578) много добре е знаел тази стара пост-омирова легенда, според която гр. Мирмикия на Кримския полуостров се казва на името на мирмидонците на Ахил, понеже те са го основали.



По времето, когато Малала пише своята хроника в първата половина на VІ в., гр. Мирмикия е български град. 
Хуно-българите от стари времена владеят по тези места, според Прокопий Кесарийски, който посочва, че и гр. Боспор (дн. Керч, на картата Пантикапей), е български град. 
„В далечните времена  (от VІ век – б.м.) този град (Боспор – б.м.) стана варварски и се намираше под властта на хуните” (Прокопий, За сградите, кн.ІІІ, VІІ – 10; Вж. Прокопий Кесарийский. О постройках /кн.ІІІ, VІІ, 10, 12/ . М.,1996,с.138-297,299-301 /перевод С.П.Кондратьева/).
Йоан Малала пише първата всемирна хроника, тя е съдържала 18 книги. Хронографията започва с митичната история на Египет и свършва с похода до Африка на Марциан, племенника на Юстиниан I. Малала пише в своята хроника и за Ахил. Едно изречение особено вълнува, но то трябва да бъде изтълкувано правилно: „пристигна с атридите и самси Ахил със своя собствена войска, наричани някога мирмидоняни, а сега българи, 3000 души“.



В това свое изречение хрониста Йоан Малала казва, че сегашните граждани (т.е. по негово време) на града, основан от мирмидоняните, т.е. Мирмикия, са българи. Нищо повече.
.......................................................................
За легендите свързани с Ахил виж:
Der Achilleus-Kult im nordlichen Schwarzmeerraum vom Beginn der griechischen Kolonisation bis in die romische Keiserzeit. Beitragen zur Akkulturationsforschung. Hrsg. von Joachim Hupe. Rahden/Westfalen: Leidorf, 2006
Аскольд Иванчик. Накануне колонизации. Северное Причерноморье и степные кочевники VIII-VII вв. до н.э.
1.3.2. Понтийский Ахилл и образ Понта:
historylib.org/historybooks/Askold-I--Ivanchik_Nakanune-kolonizatsii/24

16 коментара:

  1. Жельо Михайлов Ако само това е основанието да се смята, че мирмидонците не са българи, то направо не издържа.


    Kiril Milchev Ако покажете сведение преди VІ в., ще Ви повярвам...Неслучайно то присъства само при сироезичния Йоан Малала, "малала" на сирийски е "ритор", а след това е заето по книжен път от Йоан Цеца...Колко хроники, които започват от Адам и Ева има след Малала, знаете ли? Защо там го няма?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Александър Велики поверява прехвърлянето на войската на Малоазиатският бряг на Парменион, а самият той отива да се поклони на гроба на Ахил (исторически факт). Кой ако не Александър ще знае най-добре къде е погребан неговият прародител по майчина линия ? Или да вярваме на разни историци-мошеници, които пишат разни историйки в зависимост от това кой им плаща...

      Изтриване
  2. От това изречение аз лично разбирам че хората на Ахил са били мирмидонци а после Българи? Което е като с траките, когато идват Българите по тези земи спират да се наричат траки а стават Българи! Това показва просто че се разпознават като народи и едните приемат другите! Ако имате друго тълкуване на нещата, кажете?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, траките след 680 г. стават български поданици, така както до 680 г. са били римски такива. Що се отнася до мирмидонците и Ахил, все още е спорно дали изобщо са били исторически личности.

      Изтриване
    2. направо и кръвтами е монголска глупост и само глупости пишете

      Изтриване
    3. г-н Милчев, логиката в думите Ви "Да, траките след 680 г. стават български поданици, така както до 680 г. са били римски такива." , като отговор на безумното разбиране на @miroone по текста е безпочвена по смисъл епоним (дал името си). Сведения за одрисите се съдържат още в Омировия епос. Те първи сред тракийските племена образуват своя трайна държава – Одриското царство, която съществувала от V в. пр. Хр до I в. сл. Хр. и се разпростирала на пространствата на днешна България, Северозападна Турция и северните части на Гърция. Въпреки постигането на победи, римляните не успяват да наложат трайно надмощието си над траките. В своя цялостен обхват, действията на римляните водят до бавно превръщане на тракийските територии в римски провинции. Тукидит, Херодот и други древни автори, твърдят, че едоните са тракийско племе и излиза, че доста трудно може да се направи разлика между траки, пелазги и мирмедони.
      За мен е ясно на кои племена им е трудно да *имитират словото/речта на едни други „радващи се на живота”, а в Тесалия – родната земя на Ахил - най-древните топоними и хидроними нямат обяснение на гръцки, а на български език.

      Изтриване
  3. Това изречение
    "... Той е спасен лично от Зевс ..."
    ме накара да спра да чета ...

    ОтговорИзтриване
  4. Какво ни носи отричането на идентифицирането мирмидонци - българи? Още повече, че в конкретния случай е много по-вероятно да е така, отколкото не!!? Ясно е, че преки доказателства няма да намерим, освен ако преродения Ахил не дойде ни орита! :/ Безсмилените спорове м-ду ценни - сами по себе си хора, занимаващи се с преоткриване на историята ни - започнаха да стават твърде досадни, особено ако ги следиш още от 1994 година!!!

    ОтговорИзтриване
  5. Първо докажете, че хуните са българи! А днес циганите навсякъде в европа се наричат българи. Значи ли, че са българи????

    ОтговорИзтриване
  6. Авторчето много долно некере си

    ОтговорИзтриване
  7. Отидите на почивка на Пелион (планината наречена на името на Пелей бащата на Ахил). Мястото е много красиво. Точно под Пелион се намира селцето Загора (като нашите Стара Загора и Нова Загора). Загора означава "зад планината", на руски и на старобългарски. А зад планината е спрямо старият град Йолк (който е в покрайнините на днешният град Волос).
    На Пелион е била пещерата на кентавъра Хирон, където е бил обучаван Ахил. Учителят Хирон е бил нормален човек, а не някакъв кон с човешки торс и уши на дявол, както го рисуват данайците. Той произхожда от древната държава Таврида, която е била на Кримският полуостров. Кентаврите са таври които живеят в полето и отглеждат коне за разлика от таврите, които живеят в планините. Никой археолог досега не е намирал скелет на хибрид между кон и човек...а се знае че кентаврите са обитавали планината Пелион.

    ОтговорИзтриване
  8. Толкова е смешно това голяма глупост сте писали.Вие сте роден през 21 век и сте по наясно кой е Ахил,древните автори са се объркали,и вие ги поправяте,знаете по добре от тях..Историята не може да се нагажда както ни изнася.В случая Троя е братоубийствена война между тракийски племена.Защо не коментираш нещо и за Агамемном? Защо е погребан като тракийски цар а не като гръцки?Омир никъде не е казал че Ахил е грък!Понятието Мирмидонци има етимология само на български.Освен това,Ахил е бил със прическа която няма как да се сбърка какъв е по народност.Прическата се нарича Чумбас и е типична само за траките.Затова смея да вярвам на древните автори повече от вас!

    ОтговорИзтриване
  9. Отвратително е да гледаш как многознайковци се опитват да коригират древни автори... Не сте по-умни от тях -по-прости сте.И ''обикновените'' българи вече знаят, че Пелей (Цар на българите)и Ахил (естествено) са били българи.Вместо да се гордеете с този факт-вие се изживявате , като умни...Жалки сте...

    ОтговорИзтриване
  10. според, автора по горе АХИЛ е погребан в КЕРЧ или БОСПОР по ранните пък и късните династии на БОСПОРСКОТО ЦАРСТВО са ТРАКИЙСКИ това са царете КОТИС, ПОЛЕМОН, РЕСКУПОР, РЕМЕТАЛК и т.н.тези същите династии управляват и ТРАКИЙСКА БЪЛГАРИЯ тъй, че не виждам проблема в произхода на МИРМИДОНЦИТЕ !!! Те, също са ТРАКОБЪЛГАРИ, известно е за същите ТРАКИ ПЕЛАЗГИ , че населяват днешна ГЪРЦИЯ преди АХЕЙЦИТЕ и ДАНАЙЦИТЕ които и там се явяват АВТОХТОННО население,а самите АХЕЙЦИ пристигат от СЕВЕРНА АФРИКА като покоряват местните ПЕЛАЗГИ ТРАКИ!!!

    ОтговорИзтриване
  11. Не е ли много странно според типичната официлна версия ,езика на така наречените прабългари да изчезне само за 200 години при въведена вече писменост , та особено в царския дом?

    ОтговорИзтриване