неделя, 13 май 2012 г.

Значението на Урарту при проучванията за хуно-българите!

        Една от най-интересните легенди за произходът на българите е съхранена в епосът „Искандер-наме” на персийският поет Низами, който той пише в самото начало на ХІІІ в.

Скулптура на Низами в гр. Ганджя, Азербайджан

Скулпура на Ал. Македонски, героят от епоса на Низами "Искендер наме" в гр. Ганджя

         Според легендата, Александър Македонски имал двама воини Бун и Гар, които участвали в походът му в непознатите земи на север, но двамата се разболяли от неизлечима болест и за да не заразят останалата армията били изоставени в една пещера. В нея те по чудо оцеляли, благодарение на някаква черна течност или кал. Пещерата се наричала „Балгар” и двамата решили отсега нататък да се казват „българи”, по името на пещерата.
         Най-интересното в тази легенда е, че „Бун” и „Гар” са всъщност етноними.
         Както знаем от Птоломей, цитиран от „Арменската география от VІІ в.”, земите на север от Дербент стават известни като земи на  народа „геруа” (Гур, Гар). 




                Благодарение на Иванчик 
(Les Cimmériens au Proche-Orient. Fribourg Suisse, Göttingen, 1993.) стана ясно, че земите на север от Урарту в Задкавказието, не само са били автохтонни за кимерийците, но и са именувани в урартските клинописи „Gu/Qu-ri-a-ni-a”. Ако това е така, преносът на това име от Задкавказието непосредствено над Дербент в северен Кавказ („геруа” на Птоломей и арм. Географ от VІІ в.), е маркер за преход от Задкавказието в Предкавказието на т.нар. в легендата на Низами (ХІІІ в.) „Бун и Гар”, които станали „българи” (а Низами, както знаем от „Барадж тарих”, е преписал тази легенда от епоса от ІХ в. на Микаил Башту; не случайно в „Барадж тарих” се твърди, че хоните произхождат от Боян, последното е самоназванието на Урарту, както става ясно от урартските клинописи...).

        Какво знаем за държавата Боян, както е било самоназванието на Урарту?



        Много сведения за държавата Боян има съхранени в късно-античният летопис на арменският историк Мовсес Хоренаци, който свързва „Баоенан” с българите.  Кн.ІІ, гл.6: ”/Валаршак/ се спусна към зелените пасбища на предела Шара, който древните са наричали Безлесен или Горен Баоеан, а впоследствие, заради колонизаторите българи Vh`ndur на Бунд, заселили се там, били наречени по неговото име Вананд. И досега селища там носят названия, получени от имената на неговите братя и потомци.”

        Това събитие е отнесено от Хоренаци към ІІ в. пр.н.е., но очевидно неговият произход е доста по-рано, защотоБун (бун-дур-к) са упоменати и  в грузинското съчинение от V в. „Мокцевай Картлисай”?
  
        Бундур живеели по течението на р. Кура в четири града, те са по тези места, според „Мокцевай Картлисай”, още преди Александър Македонски (ІV в. пр.н.е.): „ Когато цар Александър обърна в бягство потомците на Лот и ги отблъсна към полунощната страна, тогава (той) за първи път видял свирепите племена бундурк, живеещи по течението на Кура в четири града с тяхните предградия: град Саркин, Каспи, Урбнис и Одзрах, и крепостите им (чети: цитаделите – бел.ред.): голямата крепост Саркин, правителствените (чети: царските – бел.ред.) Каспи, Урбнис, Одзрах.” (гл.І, Мокцевай Картлисай).


Гр. Урбнис днес

           Гръцките преписи и латинският текст на хрониката от ІХ в. на Теофан (в която се съобщава името на народа на Кубрат), както обърна внимание американският учен Юлай Шамильоглу, дават следните форми на името на народа на Кубрат: Ονογουνδούρων d, ’Ονουνογουνδούρων с, ’Ονογουνδούρων (’Ωυ ет) уА, Οννοβουνδοβουλγάρων z, Onogundurensium А.
       Очевидно е, че още в латинският превод от ІХ в. на Анастасий Библиотекар е преписано грешното име „уногундури”, то по-късно се споменава и от Константин Багрянородни през Х век.
           Но има всички основания да се смята, че Теофан е заел от неизвестният източник от краят на VІІ в., от който изобщо преписва историческото сведение за древна Велика България, именно името „уновундобългари”.

         И така, ако сумираме сведенията за бояните („уно-вунд-българите”, при Теофан), се оказва, че те са познати в Кавказ с имената „бундурки” (грузинското съчинение „Мокцевай Картлисай”), „вндур” e народа на българина Бунд (арменската история на Мовсес Хоренаци), „Бун” (поета Низами, в епоса му от ХІІІ век „Искандер-наме”), бунджар  (арабоезичния историк от началото на Х век ат-Табари, който ги нарича и „бурджан”), „V.n.n.d.r” (няколко арабоезични съчинения), „в-н-н-т-р” (във втората редакция на писмото от Х век на хазарския цар Йосиф; така се казвал, според Йосиф, народа на Аспарух).



           Още през ІХ в. арабоезичният основател на географията ал-Хорезми отъждествява топонима „Бурджан” със старият птоломеевски топоним „Сарматия”...А според Птоломей топонима Сарматия е от Карпатите до Кавказ.

         Арабоезичната класическа средновековна историческа школа масово нарича и средновековната дунавска държава България,  с названието „Бурджан”.
        
      И така, каква е връзката на древната държава Урарту (Боян) с българите?

            Очевидно е, че грузинският църковен документ не знае, че „Бундурк” са Урарту (арм. историк Хоренаци също не знае, че „Баоеан” е Урарту – бел.ред.) и съвсем в духа на библейската генеалогия им преписва, че са потомци на библейските йевусейци, коренните жители на Йерусалим преди юдеите.


Низами


         „Удивил се Александър и проучил, че те били потомци на йевусейците. Понеже не беше във възможностите му да воюва с тях, царят се отдалечи. Тогава дойде отделилото се от халдейците войнствено племе хони и измоли от владетелят на Бундур място за заселване и като даде данък, се заселиха в Занави. И владяха тези земи, плащайки данък, и тази местност се нарича Херки”(гл. І).
         Тук под името „хони” не може да се разбира нищо друго, освен кимерийците, които през VІ в. пр.н.е. напускат именно земите вблизост до Халдея, т.е. напускат Кападокия, където е била античната им държава „Гамирайа” (асирийски клинописи). Пътят на кимерийците  на север от Кавказ минава през Урарту и очевидно в „Мокцевай Картлисай” се е запазил спомен от древни времена. В арменската генеалогия Хайк (Херки) е потомък на Гомер. Библейското име на Гомер е идентично с името на асирийските Gimir, и тази версия днес се поддържа от редица учени.

        Към началото на VІ в. пр.н.е. кимерийците и бояните живеят съвместно в Задкавказието, в територията на дн. северна Армения и южна Грузия.

        Въпросът, който ме интересува е: защо, след като грузинското късно-антично съчинение "Мокцевай Картлисай" помни бундурк (= самонаименованието на урартците) и след като под "хони", които идват от Халдея, очевидно има предвид кимерийци, все пак...защо ги е нарекъл "хони"?

                                                               Дали е възможно самите пост-урартци (=бундурк) да са наричали кимерийците, по време на залеза на последните, на които дават подслон в свои градове, с името „хони”?

        За целта бе необходимо да се обърна към античната история на Урарту (=Бийан,Бунд) и да потърся в асирийските и урартските клинописи отговор.

    
Думата "хини(ли)" в урартския език има две значения: едното е "син", в смисъл урартския цар около 780 г. пр.н.е. Аргишти І е син (= хини-ли) на Менуа,предишния цар. Но самият Аргишти създава на левият бряг на река Аракс крепостта "Аргиштихинили". Тeзи "хини-ли", които живеят в тази огромна крепост-град, какви са му на Аргишти?
    Явно не са му всичките деца, независимо, че И.М.Дяконов на едно място допуска такава версия...

    Към 643 г. или 639 г. пр.н.е. урартския цар Сардури ІІІ, предвид на военната си слабост, доброволно признава върховенството на Асирия и се именува "син" на асирийският цар. Тоест, видно е, че думата "син" (хини-ли) в урартурският език, освен семейно значение, е имала и значение близко до "поданик", макар това да се е разбирало повече в преносен, отколкото в реален смисъл на зависимост. Все пак, Сардури ІІІ, след като се именува "син" на царя на Асирия, демонстрира външно-политическа зависимост. Живеещите в града на Аргишти І, т.е. в Аргиштихинили, са в същата зависимост (хини-ли) към създателя на града.
 
                     
С други думи, кимерийците, които към VІ в. пр.н.е. са приети в поселища на пост-урартците (бундур), между които и гр. Занави („Мокцевай Картлисай”), са наречени "хини-ли" от самите бундурк, което буквално значи "осиновени", а преносно "поданици" (?).
 
    Очевидно, именно кимерийците, които са говорили индоевропейски език (Леман Хаупт), дават на „Биайн, бундур, бунд” външният предкавказки етноним Udon, Olondae (Птоломей от 2 в.; Арм.географ от 7 в.). Тук може да се повикат на помощ и езиковедите, дали „Бунд” и „Udon”, не са всъщност една и съща дума?

     
А ние само ще припомним, че от легендата за „Кутригур и Утигур” на Прокопий (VІ в.), и от легендата за „Бун и Гар” (ХІІІ в.) на Низами в епоса му "Искандер наме", става ясно за някаква интеграция в самото начало на БЪЛГАРСКАТА ПРАИСТОРИЯ, която трябва да се запитаме дали няма архаични корени и дали не е между пост-урарти и пост-кимерийци след VІ в. пр.н.е.?В 609 г. пр.н.е. вавилонците нападат за първи път Урарту, а през 606 г. атакуват някаква "област" на Урарту, която е наречена "Дом на Ханунии", която е до езерото Ван...

    Ще рече, напълно е възможно думата "
хион, хионит, хони, хуни" да се е появила на Кавказ от Задкавказието, без да има връзка с етнонимът на монглоидните воини „хсионг-ну” от Ордос и Жълтата река, и тази дума може би като произход е от лексиката на Урарту (самоназвание "Биайн, Боян") ?

Урартурски йероглифи

5 коментара:

  1. От вас очаквам да зададете въпросът защо, ако имаме нещо общо с Урарту/Бийан, нямаме нищо наследствено в културата и религията оттам? И аз ще ви помогна да отгатнете, каква е връзката между бог Коледа и бог Халду...

    ОтговорИзтриване
  2. Има данни че днешните кюрди са преки потомци на империята Урарту. А кимерийците са техни съюзници. ма ли данни, че кимерийците са стигнали в Средна Азия и са създали държавата Бактрия /Балхара/ със столица Балкх?

    ОтговорИзтриване
  3. Траките са най-древните Българи, тук е прародината ни в която се завръща Аспарух, от тук преди хиляди години Българите са тръгнали във всички посоки на света, на запад има исторически данни в Ирландия за народа Болги основал Белги, Келти, Британи и дал началото на Скандинавските народи Викингите. На юг Българите създават Египетската империя и я управляват няколко хилядолетия, днешни наследници на древните Българи в Африка е НаРода на Берберите. Най-голямата група се отправя на Юго-изток, създава по пътя си Шумер (Шумен) Индия,Китай Така наречените хунски империи,част от Българите преминава от Азия през Беринговия проток в Северна Америка и от там стигат и до Южна Америка. Основната част обаче остава из цяла Азия и създава много Български държави и империи, една малка част от Българите на чело с Аспарух успяват да се завърнат в прародината си и затварят свещения кръг на мисията си.Българите не сме с нещо повече от останалите хора по земята, това което аз твърдя е че всички народи имат общ корен, НаРод от който произлизат всички останали, запазил знания които са били загубени за човечеството след голям катаклизъм. Най-новите археологически находки в България дават отговор кой е този народ. В древният шумерски език и писменост има над 150 думи запазили се и до ден днешен в съвременния Български език, В България откриха откъси от Книгата на Мъртвите от Египетската митология, които са по стари с 2 000 години от самата Египетска империя, езика на който са писани е Бохарски език и е диалекта който е използвало така нареченото " тракийско" племе Беси. А ако се проследят топонимите из целия свят, има толкова много Български наименования които и до днес не са сменени на реки, планини, морета и местности. Древното име на Гърция - Елада и Елени има обяснение и значение само на Български език и идва от думата посЕлени, насЕлени, население или Село - Солун, и много от древните имена на "гръцките" градове имат обяснение и значение само на Български език. Името Украйна идва от Българската дума Покрайнина, У-края(йна). Името на Сирия идва от Българския бог Сурва. Името на Шумерския главен бог е ВААL, а столицата е Вавилон - Баалбилон, което на шумерски буквално означава божествен град, представката Балг или бал както те са можели да го изговоря означава бог, божествен. В китайските летописи ние Българите сме останали като Хонури, защото така са можели да изговорят това което чуват китайците от Богури-Хонури, които Хонури европейците наричат Хуни. доказателствата са много и няма как да ги представя в един коментар за да изглеждат убедителни, за да се убеди човек трябва да търси истината. Това което исках да кажа е че аз не мисля, че ние Българите сме с нещо повече от другите, защото това прилича на нацизма на Хитлер, много съм далече от подобни опасни възгледи и съм твърдо против това, но истината си е истина и това което са направили дедите за човешката цивилизация не трябва да бъде изопачавано, крадено и скривано, то си е наше, но на някой му пречи истината и прави всичко възможно тя да остане скрита. Защо ли, с какво сме толкова опасни за тези "хора" ??????

    ОтговорИзтриване
  4. ЗА ДУШАТА НА БЪЛГАРИНА
    Българи се раждат стари души с много натрупан опит във вечността, Българи се раждат и същности от по високи нива, на така да го нарека божествената йерархия, които се раждат сред хората, познати ни като Ангели и Архангели, но също така между Българите се раждат и млади души сега поемащи по пътя на вечността да трупат опит, защото като Българи на земята имат шанс да израснат по-бързо , Освен това ние като дойдем тук на земята забравяме защо сме дошли под влиянието на материалния свят в който сме принудени да живеем, най-често душите с древен опит посягат към наркотици , алкохол и други зависимости, страдат от депресия и така на татък, защото са разочаровани от света и за жалост дори не осъзнават защо им се случва това. Нали сте чували историята за Божия син който изкупува греховете. Исус не е имал предвид себе си, това не може да се случи в един човешки живот от един човек, пък било той и божи син, това е възможно да се случи в течение на хилядолетията от един народ, Исус е един от най-великите пророци живял на планетата ни, но църквата умишлено го обожествява за да скрие истината за която той е говорел. Всъщност скоро разбрах и какво е Светия Граал, а това е буквално Чистата кръв на първия народ, това което ние Българите носим в ДНК-то си сега започва да се отключва, сега ще започнат да се появяват много хора с паранормални способности между носителите на този ген в ДНК-то ни, но това не означава че другите хора по света не го притежават, просто от нас ще се запали искрата която ще промени хората и света в който живеем сега. А колкото до страданието това така трябваше да е до сега и всички души с много вечен опит които сме се родили Българи, имено поради тази причина сме избрали да се родим Българи . Ето и прословутата чаша на Граала.На латински Сангреал - Чиста кръв, Царска кръв в буквален превод. Ето и знака, чашата - СВЕТИЯ ГРААЛ = IYI = НаРода на ДУЛО БОГ-АРИЯ
    Свѣтозаръ Конѣчарски

    ОтговорИзтриване
  5. СЪБУДИ СЕ БЪЛГАРИНО
    Дойде време да се опомним, да се присетим що е туй дето ни е пазило като народ и ни превежда от ера в ера, та чак до днешния ден. Туй е нашата история, култура и традиции. Те са като корена на дървото. Ако го отсечеш, дървото умира. Тъй погиват и народите. Сега чужда култура и традиции на младите продават, а историята ни преиначават. Корена ни секат. За това сме се прегънали и едвам дишаме.Не бой се народе! Дебел ни е корена и много на дълбоко отива.Но време е дъх да поемеш, глава да повдигнеш и жалките секачи в дън земя да прогониш. Те няма да те пожалят. Не ги жали и ти! Децата ни чезнат, родът ни погива, а не бива, защото с нас и светът ще погине.
    БЪДЕТЕ БЪЛГАРИ ПО ПРИЗВАНИЕ
    Българин не се раждаш! Българин ставаш! Българите не лъжат, не завиждат, не лицемерничат, не мразят другите. Българин означава осъзнат, светъл и духовно буден човек. Мнозина се наричат българи, но не са такива. Те са самодоволни хорица, които живеят само в материалния свят, за тях съществуването е издигнато в култ. Те живеят, за да задоволят своето его, интересува ги единствено храната, властта, славата, нагонът, парите. За тях най-важното нещо е оцеляването, а когато не са застрашени, те отчаяно се забавляват, опитвайки да забравят страха, самотата и слабостта си. Да си Българин, е призвание, до което всеки човек трябва да стигне. Думата Българин, означава Божи хора , Благи хора. Всеки човек в света може да стане Българин, стига да го поиска. Иманата на днешните Държави България и Израел не са само имена на държави и нации. Израил са всички хора по земята днес .Това са хората които са Извън Рая, Из Рая, Израел, Българин е човек стъпил на последното стъпало в еволюцията чрез прераждания и инкарнация, преди да достигне до състоянието Рай. А Рай не е само митична земя, Рай е и състояние на Духа. Мисията на всеки човек е в един човешки живот от Израил да стане Българин. Просто Вярвайте, че Красива и Вълшебна приказка започна за България и Човечеството, още не го знаят хората и не разбират какво се случва , но всичко с времето си. ОРЕНДА
    Само заЕДНО в ЕДИНеНИЕ можем да ВЪЗКРЪСТНЕМ от пепелта ФЕНИКСА на ЧОВЕЧЕСТВОТО БОГ-АРИЯ
    СъЕдинЕниеТО(Й) Прави СИЛАТА
    БОЖИЯТ НАРОД , БлагАрите - Благите хора
    Свѣтозаръ Конѣчарски

    ОтговорИзтриване