четвъртък, 21 май 2015 г.

Французинът Ербело дьо Моленвил от ХVІІ в.: българите са кимерийци!

През ХVІІ в. френският ориенталист Erblo de Molenvil Bartelemid(1625 -1695) обявява, че българите произхождат от кимерийците.
Французинът Ербело дьо Моленвил пише това в прочутата си „Ориенталска библиотека”, завършена и издадена от Антоан Галан в 1697 г. Някои от сведенията в нея за заети от османския книжовник и историк Кятиб Челеби.

Кятиб Челеби (1609-1658) е автор на съчинението `Cihannüma`(Огледало на света), илюстрирано с 39 цветни карти и таблици. За да състави „Огледало на света“, той ползва за извор летописеца Мухамед ибн Хавендшах (1433-1493), известен повече сред арабоезичните историци  като „Мирхонд”.
„Мирхонд” от ХV в. е автор на съчинението от 7 тома  „Градина на чистотата” (Роузат-ас-сафа фи сират-ил-анбия вел-мулук вел-холаф).

Мирхонд от ХV в. е цитиран  от Аббас-Кули-ага Бакиханов през 1841 г. в книгата му „Гюлистан-и Ирам”: „По Библията Яфет имал осем синове: Гомер, Магог, Мадий, Йаван, Елиса, Тувал, Масок и Тирас. Може да допуснем, че Магог, Гомер и Масак се явяват упоменаваните от арабите Маджудж, Камари и Масек. Камари, когото наричат още Кемак, бил ловец на зверове, човек с весел нрав. Той се заселил на това място, което впоследствие нарекъл по името на своя по-голям син Булгар, а по-малкия му син, се казвал Партас  (Баку, 1991, с. 71).


Това сведение е отпреди ХV в. То е заето от Челеби през ХVІІ в., а след това попада леко видоизменено и в „Ориенталската библиотека” от краят на ХVІІ в. на  Ербело дьо Моленвил: “Друг син на Гомари, разчиствайки пътя си, стигнал до същата река [Волга] и имал двама сина: Булгар и Бертис...”

3 коментара:

  1. Връзката на кимерите с древните Българи е съвършено ясна и неоспорима,с една-единствена подробност: всички Българи не са кимери,но всички кимери са Българи! Поздрави и късмет!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, хуно-българите произхождат от кимерийците, както пише през VІ в. Прокопий...

      Изтриване
  2. "Древните КИМЕРИЙЦИ до скоро се наричаха ХУНИ, сега се наричат БЪЛГАРИ" пише го Йоан Малала.

    ОтговорИзтриване