вторник, 31 май 2016 г.

Кога е роден Христо Ботев?

 Христо Ботев не е роден на 25 декември 1847 г., т.е. по нов стил 6 януари 1848 г.

Христо Ботев е роден на 25 декември 1848 г., т.е. по нов стил 6 януари 1849 г.
Кой по-добре може да знае кога е роден Христо Ботев, от баща му Ботьо Петков, който изрично упоменава в писмо до Найден Геров от 8 април 1863 г. кога е роден сина му Христо (Из арх. на Геров № 59)?
Грешната дата влиза в оборот от Захари Стоянов, който 12 г. след смъртта на Ботев пише негова биография. Тя излиза в Русе през 1888, една година преди да почите бележития летописец. През 1910 г. социалиста Клинчаров също издава биография и повтаря грешката, че Ботев е роден на 25 декември 1847 г. Биографията от Клинчаров е много слабо написана и в нея за първи път се прави опит Ботев да бъде набеден за комунист...
Независимо от тях обаче точната дата е прецизно упомената от Димитър Маринов в неговата „История на българската литература”, издадена през 1887 г. в Пловдив (с. 266), в Енциклопедичния речник на Л. Касъров, ч. 1, 1899 г. (с. 154) и в биографията на Ботев от Никола Начов, София, 1918 г. (с. 59).
На 11 септември 1869 г. Стефан Ботев пише на Найден Геров в Пловдив, че на 13 август брат му бил станал учител в Исмаил, Румъния (Из. арх. на Геров №77). На 5 април 1870 г. главният учител на училището в Исмаил изпраща в Букурещ имената на своите учители и там срещу името на Ботев пише: "22 години, 25 декември 1847 г." Тоест, или е допусната грешка или Ботев сам се е написал една година по-възрастен.
Не може тази канцеларска дейност на главния учител в Исмаил от 1870 г. да е доказателство за рожденната дата на Христо Ботев, но тя внася яснота защо и Захари Стоянов посочва тази дата през 1888 г. Очевидно Ботев се е представял пред своите другари в Румъния, между които стари хъшове и хайдути като Хаджи Димитър и деятели като Любен Каравелов и Васил Левски, с една година по-възрастен.


Даскал Ботьо Петков
Все пак, историческата истина трябва да бъде отдадена на изричното писмено посочване от бащата на Ботев кога е роден сина му Христо, а това е било на 25 декември 1848 г. (или 6 януари 1849 г. по нов стил).

2 коментара:

  1. Здравейте, г-н Милчев.
    Преди години, мой братовчед, кореняк от Карлово, ми показа къщата, в която според починал отдавна краевед, бил роден първият син на даскал Ботьо - Христьо. Той бил наречен на Христос, защото се е родил на връх Коледа, макар че е трябвало да вземе името на дядо си. Няколко месеца (може би един, два) по късно баща му получава учителското място в Калофер и семейството се преселва там. Дали това отговаря на истината, не зная, но на къщата имаше още следи от табелата, на която било написано за този факт по социалистическо време.

    Това от мен засега.

    Пламен Кочев - Пловдив

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Къщата на даскал Ботьо в Карлово и доднес е съхранена като музей. Даскал Ботьо е учителствал в Калофер, след това временно е пак в Карлово и се връща в Калофер. Христо Ботев е роден в стаята към черквата в центъра на Калофер, която е била близо до днешния вход на гимназия Ана Май. По-късно Ботьо Петков живее в собствен дом, който днес е музей в Калофер...

      Изтриване