събота, 9 ноември 2013 г.

Ролята на кучето в кимерийската конница.


      Много малко знаем за ролята на кучето в кимерийската военна стратегия, но на една запазена етруска ваза се вижда, че представата за кимерийският воин, е включвала и бойното куче.        Има запазена и сцена от битка на кимерийци, придружени от своите кучета, срещу гърците.


       Изглежда ролята на кимерийското бойно куче е била много значима, защото при Полиен от ІІ в. от н.е., е съхранена легенда, че лидийския цар Алиат успял да победи кимерийците, едва когато си послужил и той със „смели кучета“, които насъскал. Произходът на легендата при Полиен е очевидно в книгата „Лидиака“liberea.gerodot.ru/a_hist/psy-voiny.htm#2, чийто автор е навярно съвременник на Херодот. Последният също пише, че Алиат изгонил кимерийците от Мала Азия (І, 16).

        Заемайки данни през ІІ в. за своя труд „Стратег“ 
(или „Военни хитрости“) Полиен в кн. VІІ (2.1) вече разполага с една фолклорно обогатена легенда, според която „смелите кучета“ на Алиат победили кимерийците, защото ги възприели за зверове, тъй като те имали „отвратителни и зверовидни тела“  (ἀλλοκότα καὶ θηριώδη σώμαῑα).
       И така, очевидно е, че кимерийското бойно куче е имало важно значение в битките на кимерийците в Лидия и Йония, при това единствената победа на лидийския цар срещу кимерийците, е представена като възможна само защото той повикал на помощ също „силни кучета“.

Кучето на Мадарския конник.

Няма коментари:

Публикуване на коментар