сряда, 20 януари 2016 г.

Жена спира Атила пред Париж.



Традицията разказва, че Атила не превзема Париж заради една смела жена, чието име е Женевева.

В началото на април 451 г. войските на Атила превземат много градове от провинция Галия, включително и град Мец. 

 Катедралата в гр. Мец пази спомена от битките на гражданите с Атила Български на стъклописи.

Пътят към Париж е отворен и парижани започват да се евакуират с намерение да изоставят града. Но една смела жена ги спира, тя убеждава жените да не напускат града, в който са родени. Призивите и молбите на Женевева са чути и жените убеждават мъжете си да останат. Всички започват да се молят, според както ги съветва Женевева.

 Св. Женевева вдъхва кураж на парижани.

По същото време на Каталунските поля Аеций и Атила водят битка. Никой не спечелва, но Атила се оттегля на изток, за да отпочинат хуно-българите и за да атакува с тях Италия през 452 г.

 Традицията представя Женевева като красива и смела жена, която застава пред коня на Атила и го спира да влезе в Париж.

Женевева става светица, тя и днес е закрилница на Париж. В житието й четем как е убеждавала парижани да не напускат града си: „В това време царят на хуните Атила започна по ожесточен начин да опустошана провинция Галия. Заради туй жителите на Париж, упрашени от силата и могъществото на врага, започнаха да бягат с жени, деца и имущество, възнамерявайки да изоставят Париж и да потърсят закрила в по-укрепени и безопасни градове, но Света Женевева начена да уговаря жените те да не бягат от тази опасност и да не напускат града, в който са родени и откърмени, но с мъжете си да се въоръжат срещу вражеските мечове с пост и молитва...


4 коментара:

  1. Атила е победил Аеций.Доказателството получаваме чрез събитията от следващата година.Армията му навлиза в Италия и няма кой да окаже съпротива.Значи няма армия.Унищожена е предходната година.Векове европейските елити изтриват и пренаписват събитията,докато останат алогизмите,изучавани днес.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Така е, Атила през 452 г. не с много усилия превзема няколко града от северна Италия е пътя му към Рим е открит...

      Изтриване
  2. Атила не е влязъл във Париж, защото тогава градът е бил мръсно кално село и той не е искал да си каля ботушите.

    ОтговорИзтриване
  3. Сигурно ли е, че по това време Париж вьобще го има?

    ОтговорИзтриване